«Det er spesielt gledelig å se en stor økning i andelen unge og miljøbevisste strikkere som foretrekker norskprodusert garn», mener Tonje Heimdal, daglig leder i Husfliden på Gjøvik.
Strikking har fått et formidabelt løft i koronatiden, og er en kjærkommen hobby for stadig flere. Stadig flere er også opptatt av miljø, håndverk og kortreiste materialer.
Elleve meter med miljø og farger
Med sin elleve meter lange garnvegg midt i sentrum har har Husfliden på Gjøvik satset på nettopp dette; norskprodusert garn, spunnet av ull fra norske sauer. De har spesielt merket en økning av unge og miljøbevisste strikkere. Tonje forteller om hvilken effekt den økte strikkeinteressen har gitt bedriften:
«På grunn av den økende strikkegleden blant Gjøviks befolkning gjennom koronaårene har vi kunne styrke vår stab av strikkekyndige ytterligere! Dette har gitt oss gode ambassadører som deler vår entusiasme for håndverket.»
Håndverk som varer
Emma og mormor Evelyn er i sentrum for å finne et mønster til genseren som Emma ønsker seg. En av de strikkeglade ansatte viser dem mønstrene de kan finne på nett. Emma har enda ikke begynt å strikke, men Evelyn forteller at hun nok har merket litt mer pågang fra barnebarna med ønsker om hjemmestrikkede plagg etter koronaen og gjenbruks-fokuset kom for for et par år siden.
«Det er jeg som strikker av oss to ja. Men det er jo litt fint at vi pensjonister noe å bruke tiden på da»,
mener Evelyn. Hun har strikket mesteparten av livet og det virker ikke som at hun synes at det er dumt at Emma ikke har kastet seg på strikkebølgen enda.
Kvalitet, håndlaget og miljøvennlig har virkelig blitt en greie for de unge – det lover ikke bare godt for Husfliden, men også for andre butikker som satser på kortreist og kvalitet foran masseprodusert. Og det lover godt for verden.
Comments