top of page

Endelig Pride i Gjøvik

Paraden som er kjent over hele verden har endelig kommet til Gjøvik, og i fjor ble temaet viktigere enn noen gang.

Jente som sitter på skuldrene til pappa. Pride-flagg i folkemengde.
Fireåringen Anea Sæther-Hansen feirer Gjøvik Pride på pappa Roy Hansens skuldre på Gjøvik gård lørdag. Foto: Heiko Junge / NTB

Etter innspill fra ulike interessegrupper, politikere og enkeltpersoner ble det bestemt å lage Pride på Gjøvik, med parade fra Fjellhallen, gjennom gågata og ned på Gjøvik gård. Med det grufulle terrorangrepet ved London pub i juni samme år, ble tematikken Pride skal kjempe for aktualisert i nyhetsbildet, og det ble enda viktigere å gjennomføre. Pride ble organisert under Bylivsdager og ble et åpningsarrangement der man også ønsket nye studenter velkommen til Gjøvik. I tillegg til ansatte i Gjøvik Olympiske Fjellhall og Byen Vår Gjøvik ble det opprettet en arbeidsgruppe med representanter fra Fri Innlandet, Fontenehuset og enkeltpersoner med særlig interesse for det Pride står for.


Over 300 deltok i paraden og Gjøvikenserne stilte opp som publikum, både langs paraderuta og som publikummere på Gjøvik gård. Varaordfører Anne Bjertnæs (H) innledet med å fortelle hvor viktig det var å få til den planlagte markeringen som innleder årets Bylivsdager.


«Da det fryktelige skjedde i Oslo i juni ble vi bare mer bestemt på at dette her skulle vi få til i Gjøvik, fordi det er så viktig å vise at alle er like mye verdt. Pride er ikke bare for de skeive, men en motstand mot all form for trakassering og diskriminering. Ingen er fri før alle er fri», avsluttet Bjertnæs til stor jubel fra de fremmøtte.

Ordfører Torvild Sveen (Sp) holdt også tale, før appeller ved Torstein Myromslien fra Fri Innlandet, Jo-Terje Høyesveen Sagrusten og Helle Berntsen, ispedd følsomme og kraftfulle musikalske innslag ved Marie Gram.


Det arbeides nå med å videreutvikle arrangementet i 2023 og det er initiert et regionalt samarbeid fra Østre Toten kommune, for å se om dette er noe Gjøvik og Toten kan samarbeide om. Vi gleder oss til fortsettelsen. SJEKK TALLENE FOR ARRANGEMENTER I GJØVIK! 

127 visninger

Comentarios


bottom of page