top of page

Skibladner og sommerens Mjøs-utsikt


Det er jubileumsår og rutesesongen går heldigvis som planlagt for Skibladner, selv om hele charter-sesongen er avlyst – også i år.


Den ferske kapteinen Aksel Aspeli og markedssjef Eva Stø er klar for sesongen


De første ukene i juni har Eva og resten av staben på Skibladner-kontoret blant annet brukt på å ringe rundt for å avlyse allerede bestilte firmaturer. Mange av de var lagt til sensommeren, for å øke sannsynligheten for at de ble gjennomført.


- Vi klarer ikke å overholde en-meteren med store selskaper på skipet, forklarer Eva Stø, som er markedssjef på Skibladner. Den ordinære rutetrafikken går heldigvis som planlagt, selv om det blir med betydelig færre passasjerer enn normalt.


Fersk kaptein

Eva er like vel optimistisk tross en ny annerledes sommer. Med seg har hun Aksel Aspeli. Han har jobbet på Skibladner siden 2010 og kjenner båten godt. I år har han fått jobben som kaptein. Rutesesongen starter 18. juni og nå jobber han og resten av mannskapet hardt for å få skipet i stand til første seiling.


- Skipet er fortsatt helt tomt for inventar innvendig, forklarer Aksel. Før hun er selingsdyktig, skal Skibladner males og klargjøres både utvendig og innvendig – og alt interiøret flyttes på plass.


Mannskapet som jobber på skipet denne sesongen skal også få nødvendig opplæring. Og skipet skal på øvingstokt før rutestart, inkludert livreddingskurs for alle om bord. Alt er godt planlagt og i rute.


165 år

I tillegg til de «vanlige» forberedelsene, har Skibladner noe litt spesielt på tapetet i år. I år blir nemlig Skibladner 165 år.


- Det blir et litt spesielt år i år, forteller Eva . Siden det er jubileumsår vil vi spe på med små overraskelser gjennom hele sesongen. Hvem du kan møte og hva det dreier seg om kan vi ikke avsløre enda, smiler hun.


Hemmeligholdelsen er mye grunnet coronarestriksjonene og ønsket om å ikke samle for mye folk på et sted. Helt spesifikt kan Eva imidlertid fortelle at skipet blant annet serverer en helt spesiell jubileumsvin ombord.


- Så kan jeg også love at vi kommer til å feire på en måte som gjør at alle skal som vil får med seg litt av jubileet, forteller kaptein Aksel hemmelighetsfullt.Det er ikke første året Aksel står ved roret, men i 2021 er det er første året han står her som kaptein på Skibladner.

Flere jubilanter

I 2021 fyller ikke bare Skibladner år. Også Moelven brygge feirer 150 år den 19. juni. Det vil markeres av Skibladner ved første ruteanløp den dagen.

2. august er egentlig Skibladner sin bursdag. Kapteinen og besetningen lover at det skal feires. Ikke bare på selve dagen – men også dagen og ukene før og etter.


- Det fine med dette annerledesåret er at vi kan spre feiringen litt utover – med god samvittighet. Det håper vi først og fremst at bidrar til god sikkerhet mtp smitte. Vi tenker samtidig at det også kan bidra til at enda flere får med seg jubileet i år, avslutter Eva.


Skibladner er takknemlig for støtten fra kulturrådet i det første coronaåret – og takknemlig til passasjerene, for alle turene de faktisk fikk tatt over Mjøsa i 2020. Med en halvering i antall selinger melder Eva om en, tross alt, relativt bra omsetning per seilig i coronaåret – året som krevde mye av alle i reiselivsnæringen.


 

Om Skibladner

Skibladner er det første fartøyet som har blitt fredet av Riksantikvaren i Norge (i 2006, ved 150-års-markeringen). Skibladner er verdens eldste rutegående hjuldamper. Da båten ble sjøsatt i 1856 hadde den en liten dampmaskin med to sylindere og 70 hk. Den «nye» dampmaskinen som ble satt inn i 1888, på hele 606 hk, sitter fortsatt i båten og sørger den dag i dag for stødig driv over Mjøsa.


 

 

56 visninger

Comments


bottom of page