top of page

Ung i byen

Sophia (14) drømmer om å flytte vekk fra Gjøvik når hun blir student, men utelukker ikke å komme tilbake når hun skal slå seg ned med jobb og familie. Vi har snakket med tre lokale ungdommer.

Hvor er byutviklingen på vei?

Forskning viser at dagens byutvikling ekskluderer de yngste borgerne, og forskerne frykter at de unge ikke ønsker å bo der de vokser opp. De oppfordrer til å jobbe for en sammensatt befolkning på tvers av alder, slik at byene kan fortsette å utvikle seg i riktig retning. I november 2022 ble det arrangert en Byutviklingskonferanse i regi av Gjøvik kommune, Byen vår Gjøvik, Innlandet Fylkeskommune og Statens Vegvesen. Temaet var byutvikling med fokus på alle aldre.


Konferansen var vellykket, og det rettes en spesiell takk til de unge som medvirket til dette. Vi har snakket med tre unge fra Gjøvik som deler sine tanker og drømmer om byen sin.


Sophia (14)

Sophia drømmer om å flytte vekk når hun blir student, og ser for seg at København kan være studiebyen for henne. Etter studiene er hun åpen for at Gjøvik kan være en ålreit by å slå seg til ro i. Sophia ønsker seg bedre kollektivtilbud, spesielt til og fra Snertingdalen, og etterlyser flere svømmehaller i byen.


Hun peker på Gjøvik som en trygg by, og syntes det er viktig at man føler seg hjemme der man vil etablere familie. Favorittplassen om sommeren er Fastland, og hun har veldig mange gode minner derfra. Alt i alt beskriver hun Gjøvik som en hyggelig liten by hvor alle kjenner alle, uten at det er for mye bygdementalitet.Omar (15)

Omar forteller at CC er et sted man kan henge med vennene, shoppe klær og spise mat. Når man er ute kan man gå tur opp til Hovdetoppen. Ved Fastland kan man blant annet spille tennis og padel tennis.


Gjøvik har også andre idrettsmuligheter, med blant annet håndball, og vinteraktiviteter som ishockey. Omar er fornøyd med Gjøvik, og syntes det er en fin by.Julie (16)

Julie syntes byen har gode shoppingmuligheter, arrangementer, og en god idrettskultur. Hun savner ungdomsklubber, og føler at man som ungdom ikke hører mye om sosiale møteplasser. Julie tenker seg om, og konkluderer med at Gjøvik er en veldig fin by, men at sentrum kan oppfattes som stusselig i forhold til for eksempel Lillehammer som har en koselig shoppinggate.


Julie vil at Gjøvik skal være en by folk ønsker å komme til, og syntes hjemstedet er veldig koselig. Byen kan noen ganger oppfattes som grå og trist, men hun trekker frem Fredvika ved Mjøsa som en ålreit plass. Her har de volleyballbane, og fine sitteplasser rundt. Hun oppfordrer til å bygge på disse ideene, og skape rom for sosiale møteplasser i byen. 


SJEKK TALLENE FOR BEFOLKNING I GJØVIK!


 

46 visninger

Comments


bottom of page